Verkkokaupan kuluttajansuojaan merkittäviä muutoksia kesällä 2014

18.01.2014

Verkkokaupan kuluttajansuojaan on tulossa EU-direktiivin säätämiä muutoksia, jotka tulevat voimaan 16.6.2014.

Kuluttajan oikeus peruuttaa tilaus laajenee nykyisestä. Kuluttajalla on jatkossa oikeus peruuttaa tilaus 14 päivän kuluessa silloinkin, kun hän on jo käyttänyt tuotetta. Tällöin kuluttajan tulee kuitenkin maksaa tuotteen arvonalenemisesta.

Tulevaisuudessa asiakkaan on aina erikseen ilmoitettava tilauksensa peruuttamisesta, kun nykyisin pelkkä tavaran palauttaminen katsotaan peruuttamisilmoitukseksi. Verkkokauppiaan tulisi tarjota tätä varten kuluttajalle peruutuslomake.

Eniten keskustelua herättänyt uudistus on se, että jatkossa kuluttajan on vastattava tavaroiden palauttamiskuluista, ellei myyjä ole päättänyt vastata niistä. Verkkokaupan on siis erittäin tärkeää ilmoittaa sivuillansa ja toimitusehdoissa, että vastaako asiakas itse palauttamiskuluista, vai ovatko ne verkkokaupan vastuulla. Oletettavasti suuri osa verkkokaupoista tulee uudistuksen jälkeenkin pitäytymään nykyisessä käytännössä tarjoamalla ilmaiset palautukset, koska se varmastikin lisää kuluttajan luottamusta kyseistä verkkokauppaa kohtaan ja pienentää ostamisen kynnystä.

Lisäksi verkko-ostamisen yhteydessä edellytetään jatkossa, että ostoskorin tilauspainikkeessa mainitaan nimenomaisesti maksuvelvollisuudesta. Tämä on aiheuttanut verkkokauppiaiden ja verkkokauppatoimittajien keskuudessa paljon ihmetystä ja nähtäväksi jää, että miten tätä tullaan käytännön tasolla soveltamaan. Tiukimman tulkinnan mukaan nykyisessä "Lähetä tilaus" -napissa pitäisi jatkossa lukea esimerkiksi "Lähetä tilaus - tilaukseen sisältyy maksuvelvollisuus", joka kuulostaa vähintäänkin oudolta.

Miten yllämainittuja asioita sitten tulee soveltaa käytännössä? Yksi tapa saada selvyyttä siihen on osallistua Suomen Yrittäjien järjestämään webinaariin 6.3.2014 tästä aiheesta. Webinaarissa kouluttajana on kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen. Koulutuksen lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyy Yrittäjien sivuilta.

Lue lisää kuluttajansuojan muutoksista valtioneuvoston tiedotteesta.